ul. Medyków 16, 40-752 Katowice
tel.: 503 005 408
fundacja@spina.com.pl

Fundacja działa na rzecz dzieci i dorosłych z rozszczepem kręgosłupa i innymi wadami wrodzonymi.

Dostęp do leczenia i opieki, a jakość życia” – tak zatytułowana była konferencja online, którą 18 września 2021 roku zorganizowała Fundacja SPINA.

– W czasie konferencji nie zabraknie wykładów poświęconych temu jak opieka medyczna i dostęp do optymalnych wyrobów medycznych wpływają na jakość życia – zapowiadała Dominika Madaj-Solberg, prezes fundacji, i dotrzymała słowa.

Spotkanie zaczęło się od przyznania tytułów Ambasadorów programu SOS dla Pacjentów z Rozszczepem Kręgosłupa. Nominacje wręczał profesor Janusz Bohosiewicz, który takim ambasadorem został podczas poprzedniej konferencji. Działania Fundacji SPINA wspiera teraz troje nowych ambasadorów. Są to:
– profesor Anna Latos-Bieleńska, kierownik Katedry i Zakładu Genetyki Medycznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu,
– profesor Piotr Czauderna, przewodniczący Rady do spraw Ochrony Zdrowia przy Prezydencie RP oraz kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego,
– doktor Ewa Tobor, wykładowca Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Wyższej Szkoły Zarządzania w Częstochowie.

Optymalny spin

Jako pierwszy wystąpił doktor Jakub Gierczyński. Z przeprowadzonych przez niego wiosną 2021 roku badań wynika, że aż 66% organizacji pacjentów wskazało na konieczność zmian w refundacji produktów leczniczych, na przykład cewników hydrofilowych. Doktor podkreślał, że potrzeby, które zdefiniowała Fundacja SPINA oraz związane z nimi zmiany już udaje się realizować. Tak stało się na przykład w zakresie dostępu do technologii medycznych poprzez objęcie osób do 18 roku życia całkowitą refundacją cewników hydrofilowych. – Jestem pod wrażeniem działania fundacji. Spina spina system opieki zdrowotnej wokół pacjenta, aby uzyskać optymalny spin. To nie jest tylko gra słów – powiedział doktor Gierczyński.

Doktor podkreślał również jak ważne jest utworzenie ośrodków eksperckich dla chorób rzadkich i włączenie w ten proces organizacji pacjenckich, takich jak Fundacja SPINA. – W ciągu ostatnich 5 lat odnotowaliśmy blisko 50% wzrost finansowania ochrony zdrowia. Jest tylko taki problem, że to nie za bardzo się przełożyło na poprawę dostępności dla pacjentów – skomentował profesor Piotr Czauderna. – Nowe plany wzrostu finansowania przyjmują inną filozofię. Jednym z takich rozwiązań jest powstawanie centrów eksperckich, w których pacjent otrzyma kompleksową opiekę na przykład w zakresie wad wrodzonych, takich jak rozszczep kręgosłupa – dodał profesor.

Superorganizm

„Sposoby wspomagania osi mózgowo-jelitowej jako szlaku sygnalizacyjnego pomiędzy przewodem pokarmowym a centralnym układem nerwowym” – to temat wystąpienia doktor Anny Brzóski. Prelegentka podkreślała rolę mikrobioty, która stanowi najbardziej gęsty ekosystem bakteryjny na naszej planecie, który można wręcz nazywać superorganizmem.

– Mikrobiota ma udział w trawieniu. Produkuje neurotransmitery, na przykład serotoninę – hormon szczęścia. Utylizuje niestrawione węglowodany i reguluje funkcje ośrodkowego układu nerwowego. – Odżywiając swój organizm, odżywiamy również nasze komórki bakteryjne. Jeżeli nasza dieta jest różnorodna, to dbamy o różnorodność naszych bakterii – podkreślała doktor Brzóska.

– Nasza dieta powinna się składać w połowie z warzyw i owoców, 25% tego, co spożywamy, mają stanowić węglowodany, a drugie 25% to produkty białkowe.

– Badania są zgodne – najlepsza dla naszych bakterii jest dieta śródziemnomorska, którą łatwo możemy przełożyć na polskie realia korzystając z produktów zbożowych, strączkowych i na przykład oleju rzepakowego. Pamiętajmy też o piciu wody – podkreślała doktor Anna Brzóska.

Doktor zwróciła uwagę na antyzapalne działanie warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły, kalafior czy brukselka oraz czterech kluczowych przypraw: imbiru, cynamonu, oregano i kurkumy.

Warto również dbać o dostarczanie do organizmu kwasów omega-3, które znajdziemy w rybach (łosoś, pstrąg, makrela, tuńczyk) czy w oleju z alg oraz korzystać z żywności fermentowanej – zarówno z produktów mlecznych (kefiry, maślanka, jogurty), jak i z kiszonych warzyw.

Warto przeczytać:

Talerz zdrowego żywienia

Normy żywienia 2020

Witamina D a COVID-19